Întrebări frecvente din partea donatorilor

 

  1. Pot să donez sânge?

Răspuns: Dumneavoastră veți satisface probabil cerințele medicale necesare pentru a fi admis sa donați sânge daca:

  • Sunteti sanatos
  • Aveti cel putin 18 ani și maxim 60 ani
  • Aveti o greutate de cel putin 50 kilograme
  1. Care sunt motivele pentru a fi exclus de la donare?
  • Poți fi exclus de la donare dacă ai antecedente medicale necorespunzătoare.
  1. Eu iau medicamente. Mai pot sa donez sânge?

Răspuns: Consultați medicul de familie sau întrebați personalul medical de la centrul de transfuzii de sânge din comunitatea dumneavoastră în caz ca aveți nelămuriri referitor la acceptabilitatea dumneavoastră de a dona sânge în caz de primiți medicamente.

  1. Dar dacă am pe corp un tatuaj sau un „piercing”?

Răspuns: Persoanele care și-au făcut un tatuaj sau un „piercing” nu sunt acceptați să doneze sânge pe durata unui an de la efectuarea procedurii.

  1. De cât timp voi avea nevoie pentru a dona sânge?

Răspuns: Procesul de donare a sângelui integral durează de obicei în jur de o ora. Colectarea propriu-zisa a sângelui durează de obicei nu mai mult de 10 minute. Procesul de donare include înregistrarea, examenul medical, colectarea sângelui. Afereza (colectarea plasmei, trombocitelor) durează însă în jur de doua ore.

  1. Cât sânge se colectează?

Răspuns: În cazul donărilor de sânge integral sau aferezei (de plasma, trombocite) se colectează o unitate de sânge. O unitate este egala cu 450 grame echivalenta cu 10-13 la suta din volumul total al sângelui circulant.

  1. Cât de des pot să donez?

Răspuns: Donarea de sânge integral poate sa fie făcută o data la 60 de zile. Eritrocitele sunt celulele care transporta oxigenul. Este nevoie de 6 săptămâni pentru ca nivelul acestora sa revină la normal.

  1. Exista limite de vârsta pentru efectuarea donării de sânge?

Răspuns: Donatorul de sânge trebuie sa aibă vârsta cuprinsa de la 18 ani până la 60ani.

9.Este donarea de sânge inofensivă?

Răspuns: Da. Donarea de sânge este 100 procente inofensiva. Nu poți sa te îmbolnăvești de HIV, hepatite sau alte boli infecțioase în rezultatul donării de sânge. În procesul de donare a sângelui se utilizeaza materiale consumabile și echipamente medicale jetabile, de uz unic, special concepute pentru aceasta activitate.

  1. Este sigur să primești sânge?

Răspuns: Rezervele de sânge sunt acum mai sigure ca oricând, în special în urma implementării testării de amplificare de acid nucleic (TAN). TAN este un test genetic mai sensibil, menit sa testeze rezervele de sânge la prezenta HIV sau hepatitei C. Fiecare unitate de sânge donat este supusa la nouă teste (dintre care 6 pentru boli infecțioase). Exista de asemenea proceduri generale pentru siguranța sângelui: standardele de acceptabilitate a donatorului de sânge, examinarea individuala, testarea de laborator, excluderea confidențiala a donărilor și verificarea fiselor medicale ale donatorilor.

  1. Ce este Hemoglobina: Culoarea Roșie

Răspuns: Eritrocitele dumneavoastră conțin hemoglobină, o molecula alcătuită din proteina cu fier, care transporta oxigenul spre țesuturile organismului și îi da sângelui culoarea roșie. Noi determinam nivelul hemoglobinei din eritrocitele sângelui dumneavoastră de fiecare data când veniți sa donați sânge. Dumneavoastră probabil cunoașteți foarte bine acest lucru datorita „înțepăturii în deget” pe care v-o facem în timpul examenului medical înainte sa donați sânge.

  1. Și daca nivelul hemoglobinei este scăzut?

Răspuns: Daca concentrația hemoglobinei este mai mica decât nivelul acceptat, nu veți fi acceptat sa donați sânge (veți fi rugați sa nu donați) până când nivelul hemoglobinei va ajunge la normal. Țineți minte însă ca puteți fi rugat sa nu donați chiar daca nivelul hemoglobinei dumneavoastră este normal. Pentru a dona o unitate de sânge, este necesar ca nivelul sa fie destul de înalt, pentru ca concentrația sângelui dumneavoastră sa aibă nivel normal după donare. Daca nivelul hemoglobinei dumneavoastră este scăzut, acest lucru nu înseamnă ca sunteți bolnav sau anemic. În cazuri rare, când nivelul hemoglobinei este anormal de scăzut, donatorii sunt sfătuiți sa-și consulte medicul de familie.

  1. Ce cauzează nivelul scăzut al hemoglobinei?

Răspuns: Cel mai des, nivelul scăzut al hemoglobinei este rezultatul unei alimentații sărace în fier pe o perioada îndelungata de timp. De asemenea puteți „pierde” fier din mai multe motive: boli gastrointestinale, menstruație abundenta și intervenție chirurgicală. Alte cauze posibile ar mai fi: lipsa somnului, stresul și dietele.

  1. Importanța Vitaminei C

Răspuns: Consumând zilnic alimente bogate în Vitamina C împreuna cu aceste alimente, ajuta organismul dumneavoastră să absoarbă și sa utilizeze fierul.

Printre alimentele bogate în Vitamina C se numără:

  • Fructele și băuturile citrice
  • Fructele proaspete
  • Legumele proaspete sau gătite puțin

Leave a comment